Mgr.

Barbora Šouláková

Terapeutka

Několik let jsem pracovala jako vedoucí projektu aplikovaného výzkumu v Národním ústavu duševního zdraví. Moje vědecká práce byla postavena okolo technik podporujících duševní zdraví člověka. Vystudovala jsem jednooborovou psychologii a výtvarné umění ve skotském městě Glasgow. Prošla jsem různými terapeutickými výcviky, mezi které patří daseinsanalytický výcvik, výcvik kognitivně behaviorální terapie a schématerapie.

V současné době mám soukromou terapeutickou praxi a pořádám workshopy a semináře především na téma imaginace. Na klinice Psyon pracuji jako terapeutka Ketaminem asistované psychoterapie. Samotnou terapii vnímám jako umění a je pro mě důležité přizpůsobit terapeutický proces individuálním potřebám každého člověka.

Během terapeutických konzultací ráda kombinuji rozmanité terapeutické pohledy na práci s emocemi a myšlenkami. Často využívá imaginativní techniky propojené s prací s tělem. Pro zpracování myšlenek využívám především metody kognitivně behaviorální terapie. S jejich pomocí lze dobře identifikovat vzorce chování a citového prožívání, které ztěžují život. Tyto vzorce následně s klientem zpracovávám pomocí technik schématerapie (například práce s vnitřním kritikem, vnitřním zraněným dítětem), EFT (práce s tělem a zpracovávání minulosti), focusing (práce s tělesným prožíváním silných emocí) nebo mindfulness (práce se zaměřenou pozorností a meditačními technikami).

Odborné vzdělání

Akademické vzdělání

  • 2014-2019Jednooborová psychologie, Pražská škola psychosociálních studií
  • 2010-2014Computer Art and Design, City of Glasgow College

Kurzy a výcviky

  • 2019Výcvik ve Schématerapii, První institute schématerapie, Akreditovaný Mezinárodní společností pro schematherapii (ISST) EFT techniky u Marty Noskové MBSR kurz u Jana Buriana
  • 2016Výcvik v kognitivně behaviorální terapii, Odyssea- Mezinárodní Institut – výcvikový program s.r.o. Pětiletý systematický psychoterapeutický výcvik v kognitivní psychoterapii, akreditováno Českou asociací pro psychoterapii (ČAP)
  • 2014-2019Daseinsanalytický psychoterapeutický výcvik, Pražská vysoká škola psychosociálních studií s.r.o. Pětiletý systematický psychoterapeutický výcvik v Daseinsanalytické psychoterapii, akreditováno Českou asociací pro psychoterapii (ČAP)

Dosažené zkušenosti

Profesní zkušenosti

  • 2018 – Adicare s.r.o, Vedení individuální terapie a relaxačních skupin
  • 2016 – Národní ústav duševního zdraví - Hlavní řešitelka projektu “Aplikace her ve virtuálním prostoru využívající metody biofeedbacku pro interaktivní trénink schopnosti mindfulness.”; Udělen grant pro aplikovaný výzkum TAČR 2017-2019
  • 2006- 2017APLA Praha - Asistence lidem a mladistvých s autismem

Relevantní zkušenosti

PUBLIKACE

  1. Šouláková, B., Kasal, A., Butzer, B., & Winkler, P. (2019). Meta-review on the effectiveness of classroom-based psychological interventions aimed at improving student mental health and well-being, and preventing mental illness. The journal of primary prevention, 40(3), 255-278.
  2. FRANCOVÁ, A., ŠOULÁKOVÁ, B., PROCHÁZKOVÁ, L., FAJNEROVÁ, I. Dechový trénink ve virtuální realitě na podporu relaxace – pilotní studie. Česká a slovenská psychiatrie. 2019, 2019(115), 20-26. ISSN 1212-0383.
  3. FRANCOVÁ, A., ŠOULÁKOVÁ, B., FAJNEROVÁ, I., PROCHÁZKOVÁ, L. Využití dechového cvičení ve virtuální realitě na podporu relaxace. V. KLADRUBSKÉ NEUROREHABILITAČNÍ INTERDISCIPLINÁRNÍ SYMPOZIUM S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ, ZAMĚŘENÍ NA INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE A REHABILITAČNÍ MANAGEMENT PRO PACIENTY SE ZÍSKANÝM POŠKOZENÍM MOZKU. Kladruby. 01.11.2018 – 02.11.2018.
  4. FRANCOVÁ, A., ŠOULÁKOVÁ, B., PROCHÁZKOVÁ, L., FAJNEROVÁ, I. Design, development, and evaluation of a novel mindfulness-supporting VR device. International Conference on Disability, Virtual Reality & Associated Technologies. University of Nottingham, England. 04.09.2018 – 06.09.2018.
  5. PROCHÁZKOVÁ, L., FRANCOVÁ, A., ŠOULÁKOVÁ, B., FAJNEROVÁ, I., HOMMEL, B. Design, development, and evaluation of a novel mindfulness-supporting VR device. International Conference on Disability, Virtual Reality & Associated Technologies. 2018, 2018(12)
  6. ŠOULÁKOVÁ, B., FRANCOVÁ, A., FAJNEROVÁ, I., PROCHÁZKOVÁ, L. VR BREATHing
Potřebuji poradit