MUDr.

Tomáš Skorkovský

Lékař

Pracuji jako ambulantní psychiatr zde ve Psyonu, ale také jako nemocniční psychiatr na Psychiatrické klinice FN Plzeň, odkud mám zkušenosti z akutní ambulance, z akutního oddělení, z oddělení léčby závislosti a z dětského a dorostového oddělení.

Zaměstnán jsem též jako odborný asistent na Lékařské fakultě v Plzni, kde se podílím na výuce lékařské psychologie a psychiatrie. Současně jsem i studentem doktorského studijního programu Neurologie a psychiatrie na LF v Plzni a frekventantem psychoterapeutického výcviku v integrativní psychoterapii (INSTEP). V rámci doktorského studia se zabývám léčbou závislosti na alkoholu.

Ve svém pojetí psychiatrie se snažím spojovat vědecký, na důkazech založený přístup s citlivostí, se kterou vnímám lidskou duši. Tématům souvisejícím s duševním zdravím a psychikou se však nedokáži vyhnout ani ve volném čase, kdy si rád obklopuji související odbornou ale i méně vědeckou literaturou.

Odborné vzdělání

Akademické vzdělání

  • 2021-současnostkombinované doktorské studium, studijní program Neurologie a psychiatrie; Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni
  • 2011-2018magisterské studium, studijní program Všeobecné lékařství; Univerzita Karlova, 2. lékařská fakulta
  • 2005-2011magisterské studium, studijní program Stavební inženýrství, obor Konstrukce a dopravní stavby; ČVUT, Fakulta stavební

Kurzy a výcviky

  • 2022-současnost – INSTEP, psychoterapeutický výcvik v integrativní psychoterapii
  • 2022složení zkoušky po psychiatrickém kmeni
  • 2022-současnostzařazen ve specializačním vzdělávání Dětská a dorostová psychiatrie
  • 2020-současnostzařazen ve specializačním vzdělávání Psychiatrie
  • 2023dvoutýdenní školení „Aplikace repetitivní transkraniální magnetické stimulace“, školitel: Doc. MUDr. Monika Klírová, Ph.D., NUDZ.
  • 2022 třídenní odborná stáž v Norsku (University of South-eastern Norway, Drammen, Norway) v rámci projektu „Vzděláváním ke zlepšení situace na poli lidských práv“, garant stáže: profesor Bengt Eirik Karlsson.
  • 2022 – dvoudenní seminář prevence konfliktů: model safewards, pod vedením irského lektora Geoffa Brennana, Praha

Dosažené zkušenosti

Profesní zkušenosti

  • 2022-současnostlékař na psychiatrické ambulanci; Psychedelická klinika Psyon
  • 2020-současnostPsychiatrická klinika, Lékařská fakulta v Plzni, UK nejdříve jako externí pracovník a od 31.8.2021 jako asistent na úvazek 0,2.
  • 2020-současnostPsychiatrická klinika, FN Plzeň jako sekundární lékař na oddělení akutní péče, na dětském a dorostovém oddělení, na odd. léčby návykových nemocí a na akutní ambulanci.
  • 2019-2020Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice jako sekundární lékař na ženském příjmovém odd., na následné psychiatrii ženy a na centrálním příjmu pacientů.
  • 2018-2019Urologická klinika, VFN jako sekundární lékař na lůžkovém odd., všeobecné urologické ambulanci a na sálech.
  • 2015-2016Laboratoří neurofarmakologie ÚLBLD, 1. LF jako koordinační, projektový a programový pracovník na úvazek 0,3.

Relevantní zkušenosti

  • 2022-současnostčlen expertní skupiny za psychiatrickou kliniku FN Plzeň v projektu „Vzděláváním ke zlepšení situace na poli lidských práv“ (https://www.bezpecivpsychiatrii.cz)
  • 2022-současnosthlavní řešitel projektu financovaného GA UK (název projektu: Katamnestické sledování úspěšnosti ústavní odvykací léčby u pacientů závislých na alkoholu ve FN Plzeň)
Jak pracuji

„Své klienty se snažím získat pro aktivní spoluúčast na diagnostickém a terapeutickém procesu a napomáhám jim k tomu, aby svým obtížím a tomu, jak tyto obtíže prožívají hlouběji porozuměli.“

Nabízím komplexní ambulantní psychiatrickou péči pro dospělé, do níž patří například léčba poruch nálady, úzkostných poruch, poruch spánku, psychotických poruch a jiných psychiatrických obtíží včetně problémů spojených se zvýšeným stresem či se vztahovou problematikou. Jsem si vědom toho, že mnoho klientů přichází na první návštěvu často ve složité životní situaci a ve chvílích, kdy se cítí nejzranitelnější. Dbám proto zejména na individuální přístup a na prostor potřebný k vybudování vzájemné důvěry.

Své klienty se snažím získat pro aktivní spoluúčast na diagnostickém a terapeutickém procesu a napomáhám jim k tomu, aby svým obtížím a tomu, jak tyto obtíže prožívají hlouběji porozuměli.

V léčbě pak kladu důraz na soulad s nejnovějšími vědeckými poznatky a kromě farmakoterapie klientům dopomáhám k identifikaci a odstraňování nefunkčních schémat jednání a k nalézání nových postojů k okolnímu světu i k sobě samému.

Potřebuji poradit